27.03.2018

27 березня ми святкуємо особливий день, коли гра перетворюється у справжнє життя...

Наше життя театр, а люди в нім - актори...
Вільям Шекспір

Картинки по запросу міжнародний день театру

Офіційно святкувати Всесвітній день театру почали з 1961 року у Франції. День 27 березня обрано було не випадково. За легендою саме цієї дати у Стародавньому Римі відбулася перша вистава. 

Перша будівля театру з’явилась у Римі в 55 році до н.е., там виконували вірші та невеликі п’єси, переспіви легенд та міфів.

Картинки по запросу перший римський театр

Але згадка про першу театральну постановку датується 2500 роком до нашої ери. Перша театральна гра відбулася в Єгипті, сюжетом послужили образи єгипетської міфології – історії бога Осіріса. Це було зародженням довгого і міцного зв’язку між театром і релігією.

Похожее изображение

Датою народження світового театру вважається 534 рік до н.е. (дата першої постановки трагедії, проте тексти не дійшли до нашого часу). Зародився він під час святкових театралізованих процесій на честь бога Діоніса, сина Зевса та ліванської царівни Семели, покровителя землеробства та виноградарства, бога виноробства, а згодом – поезії й театру. 
Картинки по запросу дионис
У стародавній Греції театр став формуватися як мистецтво, встановлювалися чіткі визначення трагедії і комедії, а також інших театральних форм.

Похожее изображение

Музою театру стала Мельпомена - одна з дев'яти дочок Зевса. Її ім'я в перекладі означає "мелодійна", "та, що радує слухачів". Саме вона уособлює театр і сценічне втілення трагедії.

Картинки по запросу мельпомена

Традиційно цей день проходить під девізом «Театри як засіб взаєморозуміння та зміцнення миру між народами». 
Картинки по запросу день театру
 Адже театр є універсальною мовою спілкування людини з буттям. Одне з найстаріших мистецтв, він завжди є осмисленням актуального і реакцією на нього. Театр залишається надією гуманізму, дає людині шанс зберегти і утвердити гідність.
Картинки по запросу день театру
Міжнародний день театру – це не просто інтернаціональне професійне свято майстрів сцени і всіх працівників театру, це свято мільйонів небайдужих глядачів. І, звичайно ж, з нагоди цього чудового Дня в театрах багатьох країн світу проводяться різні театральні фестивалі, святкові постановки і покази кращих вистав.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...