30.03.2018

Поль Верлен - "король" символізму

Чи гість минулих я століть,
Чи того віку, що прибуде? -
Але востаннє, добрі люди,
За мене Господа моліть.

Поль Верлен 

Це такий поет, який зустрічається раз на століття.
Анатоль Франц

Похожее изображение

 30 березня - день народження відомого французького письменника і поета, одного з найкращих ліриків кінця ХІХ ст., визнаного майстра симолічного напряму, людини, яка перебувала у вічному пошуку, у душі якої боролися протиріччя, яка страждала, грішила, помилялась, шукала істину, своє місце у житті.


Похожее изображение

Життя П. Верлена було сповнене злетів і падінь, добропорядного існування й ув'язнення, захоплення Паризькою Комуною і пошуками Бога, радощами богеми і безпритульного злидарювання. Пристрасний і неврівноважений, чутливий і надзвичайно емоційний, він постійно шукав себе у суперечностях долі, виливаючи щастя і біль, тугу і самотність у віршах.

Картинки по запросу поль верлен

Поль Верлен — найпопулярніший і найвідоміший поет символістського періоду світової літератури, людина, яка поєднувала в собі безмежну поетичну обдарованість і слабкість вдачі. Життєвий шлях Поля перетворився на суцільну муку і страждання, причиною яких був він сам.
Згубна пристрасть Верлена до алкоголю та богемного життя, з якою він так і не зумів упоратись, врешті-решт призвела його до падіння.

Картинки по запросу поль верлен


В одному із сонетів своєї першої збірки "Сатурнічні поезії" Поль Верлен писав: «Моя душа народилася для жахливих катастроф». 

Картинки по запросу поль верлен

Таким чином, меланхолія — і поетичний образ, і власний стан душі поета — визначальна риса його світосприйняття. Можливо, тому Верлен був такий близький і українським поетам, багато з них перекладали його вірші на українську мову.

Шедевром є вірш “Осіння пісня...” Вірш увійшов до циклу "Сумні пейзажі" збірки "Сатурнічні поезії". Це дійсно "сумний пейзаж". Одначе, не тільки і не стільки осінній пейзаж, скільки пейзаж душі.
Відеоролик до поезії Поля Верлена "Осіння пісня"



Серед віршів поля Верлена найбільш відомою українсько­му читачеві є поезія «Так тихо серце плаче» у блискучому перекладі Максима Рильського. 
Відеоролик до поезії Поля Верлена "Так тихо серце плаче..."



Поет стверджував єдність, поліфонічність сприйняття світу, обравши об'єктом поезії миттєве переживання.

Хто ж такий П, Верлен?
Він повів за собою не тільки покоління французьких символістів. Його творчістю захоплювались і відчували на собі його вплив Р. М. Рільке та О. Блок, Гарсіа Лорка та Б. Пастернак, А. Ахматова та П. Тичина, Л. Костенко.

Картинки по запросу поль верлен

Тож нехай і у ваших душах назавжди залишиться П.Верлен, його прагнення красою змінити світ.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...